Historikk

Historikk ferdigASV Solar er et norsk firma som er bygget opp av oppfinner og gründer, Torkel Åsen. Han står bak utviklingen av ASV Solar solfangeren samtidig som han er daglig leder for ASV Solar AS og Norsk Solfangerproduksjon AS.  Han har mange års kompetanse innenforfornybar energi og har spesialisert seg på termisk solenergi siden han var liten. Vi skal tilbake mer enn 30 år for å se på røttene til ASV Solar.

Det startet på en liten gård i Vestfold som Torkel vokste opp på. Faren hans, Johan Åsen var en særdeles praktisk mann med kreative løsninger. I 1974, da Torkel var elleve år, bygde Johan et basseng i hagen nedenfor huset. Bassenget var alltid veldig kaldt, og det fikk Torkel til å fundere på hvordan man på en enkel måte kunne få varmet opp vannet.

I 1987 startet Torkel et firma kalt Åsen Sveiseverksted. Firmaet tok på seg oppdrag for industri og landbruk, men samtidig drev han med sin egen forskning og utvikling på solenergi. I 1989 lagde han sin første solfanger, den ble laget  i kanalplast (akryl) i motsetning fra dagens ASV Solar som blir laget i aluminium. I 2004, etter mange års utvikling, ble ASV Solar-solfangeren førstegangsmontert på tak og i mai 2005 ble det første anlegget solgt. Siden den tid har anlegget gått problemfritt, og blitt solgt både til bolighus, landbruk og industri.

I 2008 ble ASV Solar testet av Svensk Provning i forhold til Solar Keymark. Solfangeren bestod prøven og tålte til og med 900 kg snølast uten problemer. Det er 9 ganger mer enn kravene tilsier for å bli godkjent. Samme året startet en ny utvikling av varmelager laget i tre og protanduk. Disse varmelagrene viste seg å fungere bra.

Eric Torsøe er en mann som har jobbet for å internasjonalisere selskapet, og i 2008 ble ASV Solar presentert i USA. Han har vært med siden starten og jobbet både deltid og heltid for Torkel Åsen. 

Samme året ble Åsen Sveiseverksted omgjort til MT Åsen AS, drevet av Torkel og Merethe Åsen. Selskapet eide 59 % av ASV Solar som eier 100 % Norsk Solfangerproduksjon AS . Andre investorer som eier en del av ASV Solar AS er Lydia AS 34% og JM Aven Holding AS 7%.

I 2009 begynte Norsk Solfangerproduksjon serieproduksjon av syrefaste ståltanker og utviklet nye energisystemer der væske/vann varmepumpe i kombinasjon med solfanger viste seg å være en god løsning da det gir lite strømforbruk. Samme året begynte firmaet å eksportere solfangere til Italia, dette førte til forespørsler fra andre land, deriblant Kina, Kenya og Spania. Året etter kom ASV Solar generasjon 3!

I 2012 leverte og monterte ASV Solar 400 m2 solfangere til et ferie- og behandlingssenter i Spania, Reuma Sol. Det året ble produksjonen flyttet og samlet under et og samme tak i Re kommune, og der har den vært fram til 2014. I forbindelse med den nye generasjon 4-solfangeren er nå produksjonen flyttet utenlands i samarbeid med en norsk industriell partner.